News
Strana 1 od 4 (od 184 zapisa)
Stručnjak o stanju u Ukrajini i novom šefu vojske: 'Ima jedna stvar u ruskoj vojnoj doktrini...'
Posljednjih mjeseci sve su češća upozorenja o eventualnom širenju rata u Ukrajini na druge europske zemlje, dok Rusija i Ukrajina pojačavaju svoje napade. O tome kakvo je sigurnosno stanje u tom dijelu Europe, porazgovarali smo sa sigurnosnim stručnjakom Antom Leticom
Objavljeno: 14 Feb 2024 01:21:00 PM
Akrap: Nema govora da će SAD i Europa ostaviti Ukrajinu
VOJNI analitičar Marinko Ogorec, geopolitički analitičar Gordan Akrap i profesor Goran Bandov gostovali su u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.
Objavljeno: 23 Jan 2024 11:11:00 PM
Akrap: Ukrajina neće biti sama, naći će se način kako izbjeći mađarski veto
Gordan Akrap sa Sveučilišta obrane i sigurnosti "Dr. Franjo Tuđman" gostovao je u Dnevniku HTV-a te komentirao zaoštravanje geopolitičke situacije u svijetu.
Objavljeno: 20 Jan 2024 10:39:00 PM
Letica: Putin vrlo vješto koristi razlike između saveznika
Letica je ustvrdio kako se Ukrajina bori za iste ciljeve za koje se borila Hrvatska.
Objavljeno: 05 Dec 2023 11:25:00 AM
MUP nabavlja opremu za zaštitu granice. Ima li prijetnje za nacionalnu sigurnost? Evo što su nam rekli
Na službenim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova RH nedavno su objavljene dvije vijesti koje se odnose na nabavu bespilotnih letjelica i vozila za, kako se navodi, "potrebe zaštite vanjske granice Europske unije".
Objavljeno: 02 Dec 2023 10:16:00 PM
Akrap: Rat u Ukrajini dobiva kvaliteta, a pregovori nikad nisu stali
Analize medijskih sadržaja pokazuju da to nije povezano samo sa agresijom Hamasa na Izrael, kazao je u Studiju 4 Gordan Akrap, stručnjak za sigurnosnu politiku.
Objavljeno: 28 Nov 2023 01:02:00 PM
Što nakon primirja Izraela i Hamasa? Letica: Druga faza rata bit će još gora
O razmjeni zarobljenika te nastavku rata na Bliskom istoku u emisiji HTV-a Studio 4 govorili su prof. dr. sc. Boris Havel, politolog, povjesničar i stručnjak za Bliski Istok te bivši obavještajac Ante Letica.
Objavljeno: 26 Nov 2023 11:58:00 AM
Akrap za HTV: Četverodnevno primirje trebalo bi koristiti izraelskim snagama
Na prvo primirje Izraela i Hamasa u središnjem Dnevniku HTV-a osvrnuo se stručnjak za geostrategiju i hibridne sukobe Gordan Akrap, koji je kazao kako se nada da će se doći do najavljenog primirja.
Objavljeno: 22 Nov 2023 10:54:00 PM
Bivši voditelj u SOA-i: “Ovo je neprijateljska poruka Srbije”
Letica kaže kako je ovo neprijateljski čin Srbije protiv Hrvatske. “Nažalost, ovdje je poruka neprijateljska, jer ako se to radi, radi se u tišini, bez puno buke. Ovo je za Vučića potez za unutrašnje političke prilike gdje pokušava pokazati kako on vodi računa o sigurnosti Srbije”, rekao je.
Objavljeno: 22 Nov 2023 03:18:00 PM
VOJNI ANALITIČAR GORDAN AKRAP: „Unitaristički krugovi imaju drugi plan za Bosnu i Hercegovinu…“
O sigurnosnim i društveno-političkim izazovima s kojima se BiH suočava, za RTV HB, inače neslužbenom medijskom glasilu Čovićevog HDZ-a, govorio je Gordan Akrap, stručnjak za sigurnost i profesor na hrvatskom Sveučilištu Sjever.
Objavljeno: 12 Nov 2023 10:15:00 PM
Ante Letica o Banožiću: Dužnosnici trebaju biti ogledalo sustava!
Odluka o razrješenju očekivana je i ispravna jer Banožić je, po svemu sudeći, skrivio pormetnu nesreću i morat će kazneno odgovarati.
Objavljeno: 12 Nov 2023 11:34:00 AM
Akrap: Zdravstvo odlično reagiralo, vidjeti je li DIRH u skladu s pravilima
Raste broj slučajeva koji se zbog zdravstvenih tegoba javljaju na preglede u bolnice. Na djelu je masovno povlačenje Coca-Colinih napitaka iz prodaje. Još se čeka da Državni inspektorat objavi rezultate kemijskih analiza uzetih uzoraka napitaka.
Objavljeno: 08 Nov 2023 11:58:00 PM
Bivši šef operative SOA-e: ‘Više nije pitanje hoćemo li biti meta, nego kad ćemo biti meta‘
U našem okruženju ima onih koji su sposobni i spremni izvesti terorističke akcije. I dobro je da su i naše službe reagirale pojačanom budnošću
Objavljeno: 19 Oct 2023 06:13:00 PM
Vojni analitičar o snimci napada na bolnicu u Gazi: "Dvojbene su, ako se radi o zrakoplovnom udaru, širina i dubina kratera"
Vojni analitičar Ivica Mandić analizirao je snimku napada na bolnicu u pojasu Gaze koju je objavio Izrael.
Objavljeno: 18 Oct 2023 08:10:00 PM
Sigurnosni stručnjak: Ako Orban i Vučić nastave destabilizirati regiju, bit će kažnjeni
Stručnjak za informacijske znanosti i sigurnost te vojni stručnjak Gordan Akrap u N1 Novom danu komentirao je sukob Izraela i Hamasa, koji se u žestokom intenzitetu odvija na području Gaze, a povremeno i na granici s Libanonom.
Objavljeno: 18 Oct 2023 11:06:00 AM
Stručnjak za sigurnost o napadu u Bruxellesu i mogućim prijetnjama u ostalim europskim državama: "Ono što je najopasnije..."
Dnevnik Nove TV ugostio je stručnjaka za sigurnost Antu Leticu. Komentirao je teroristički napad u Bruxellesu i moguće terorističke prijetnje u ostalim dijelovima Europe.
Objavljeno: 17 Oct 2023 09:02:00 PM
Akrap: Europa i SAD moraju biti na oprezu; Rusija sukobom profitirala
Svijet već dugo nije živio u nemirnijim vremenima od današnjih. Jučer se dogodio teroristički napad i u Bruxellesu, je li on povezan s trenutačnom situacijom na Bliskom istoku?
Objavljeno: 17 Oct 2023 08:57:00 PM
Vojni analitičar o sukobu na Bliskom istoku: "Svaka pojava novog žarišta povezana je s Moskvom"
Dnevnik Nove TV ugostio je vojnog analitičara Ivicu Mandića koji je za početak dao procjenu hoće li sukob na Bliskom istoku eskalirati.
Objavljeno: 16 Oct 2023 09:55:00 PM
Može li se rat pretočiti na Balkan? "Postoji razarajući potencijal"
Na pitanje može li se vojnom silom protiv ideologije, stručnjak za informacijske znanosti i tehnologiju sa Sveučilišta Sjever Gordan Akrap odgovorio je - ne može. Poručio je i da Hamas nije Palestina i obrnuto.
Objavljeno: 16 Oct 2023 11:53:00 AM
Gordan Akrap: Avioni Rafale nisu proračunski trošak, nego investiranje u sigurnost
Geopolitička važnost borbenog aviona Rafalea je velika, smatra Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.
Objavljeno: 04 Oct 2023 09:28:00 PM
Vojni analitičar o nabavci Rafalea: Mi to možemo podnijeti, to je relativno jeftino
HRVATSKA je jučer preuzela svoj prvi višenamjenski borbeni avion Rafale na svečanosti u Francuskoj, a ministar obrane Mario Banožić poručio je da nitko u ovom dijelu Europe neće imati moćnije ratno zrakoplovstvo od Hrvatske. Banožić je ovo nazvao generacijskim uspjehom te zahvalio francuskim kolegama, a posebno hrvatskim pilotima i tehničarima.
Objavljeno: 03 Oct 2023 11:24:00 PM
dr. sc. GORDAN AKRAP za KOMPAS: Mogu li sukobi na Kosovu potaknuti nove teorističke napade u BiH?
Mogu li sukobi na Kosovu potaknuti nove teorističke napade u BiH? Zbog čega misli da je retorika nacional-unitarista jednaka onoj velikosrpske politike?
Objavljeno: 03 Oct 2023 11:20:00 PM
Vojni analitičar o nabavci Rafalea: "Mi to apsolutno možemo podnijeti, to je relativno jeftino. Ovime se šalje poruka"
Hrvatska je u ponedjeljak preuzela svoj prvi višenamjenski borbeni avion Rafale. Vojni analitičar Ivica Mandić govorio je o potrebi nabavke francuskih borbenih aviona, od koga i čega će čuvati hrvatsko nebo i je li se Hrvatska precijenila nabavkom.
Objavljeno: 02 Oct 2023 08:14:00 PM
Letica o krizi na Kosovu: To je veliki šamar Vučiću
Ante Letica, bivši voditelj službe Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA), komentirao je za N1 krizu na sjeveru Kosova.
Objavljeno: 26 Sep 2023 01:11:00 PM
Letica o sukobu na Kosovu: ‘Klasična teroristička akcija
Krizu je komentirao Ante Letica, nazvavši je “klasičnom terorističkom akcijom”, gdje je teroristička grupa upala na suvereni teritorij jedne suverene države kako bi izvršila napad na institucije i stvarala kaos.
Objavljeno: 26 Sep 2023 01:07:00 PM
Akrap: Zelenski nije dobio sve što je tražio, neće ni dobiti
Napadi na ruske vojne baze na Krimu, napadi na njihova skladišta i na drugim okupiranim područjima Ukrajine, samo pokazuju da su Ukrajinci ovladali sposobnošću i da brinu o sigurnosti svojih vojnika, ali i da polako i sigurno usmjeravaju svoje kapacitete u pravcu koji žele, rekao je u Dnevniku HTV-a Gordan Akrap.
Objavljeno: 23 Sep 2023 11:04:00 PM
Dr. Gordan Akrap: Ako obrana Ukrajine ne bude uspješna, Velika ruska strategija krenut će prema zemljama Srednje Europe
Velika strategija Putinove Rusije mora biti pobijeđena kako bi se i kratkoročno i dugoročno osigurala stabilnost euro-azijskoga prostora te budući potencijalni agresori na vrijeme upozorili o svim negativnim posljedicama budućih pokušaja nasilnih djelovanja
Objavljeno: 15 Sep 2023 10:57:00 PM
Grabar Kitarović tvrdi da je zbog Rusije izgubila od Milanovića. Što o tome kaže SOA?
Za Dnevnik Nove TV ovu temu komentirao je sigurnosni stručnjak Ante Letica, koji kaže da su to ozbiljne i teške optužbe.
Objavljeno: 12 Sep 2023 08:54:00 PM
Je li Rusija već izgubila rat protiv Ukrajine? Evo što kaže stručnjak
Ukrajinci su jutros uništili 30-ak ruskih dronova. S druge strane, i Rusi izvještavaju da su noćas iznad Crnog mora uništili dronove koje je lansirala Ukrajina. Intenzitet ratovanja, kontekst i globalne posljedice sukoba analizirao je stručnjak za geopolitiku sa Sveučilišta Sjever Gordan Akrap.
Objavljeno: 10 Sep 2023 12:50:00 PM
Akrap: “Bitno je reći da je RH, odnosno MUP napravio odličan posao”
Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap iz Instituta za hibridne sukobe komentirao je navijačke nerede u Ateni koji su rezultirali smrću jednog grčkog navijača, a u kojima su sudjelovali i pripadnici BBB-a.
Objavljeno: 09 Aug 2023 09:50:00 PM
Analitičar o ruskom napadu uz granicu NATO-a: "Da se pogodi nekakav cilj na rumunjskom teritoriju..."
Cijene kukuruza i pšenice na svjetskim tržištima rastu. Rusija nastavlja svoju kampanju raketiranja ukrajinskih lučkih postrojenja za pretovar žita. Eksplozije su potresle pogranično područje s Rumunjskom, članicom Europske unije i NATO-a.
Objavljeno: 02 Aug 2023 09:46:00 PM
Milanović i Plenković još bez dogovora: “Hrvatska nije ničija privatna prčija”
Vrijeme curi, a dogovora oko novog šefa vojne tajne službe još nema. Ipak sve strane uključene u taj dogovor optimistične su, pa bi se dogovor mogao postići još ovoga tjedna.
Objavljeno: 01 Aug 2023 09:40:00 PM
Kritična faza? 'Ukrajinski napadi pomažu Putinu, Zapadu slijedi prestrojavanje'
Ruska invazija na Ukrajinu i ratna razaranja civilnih ciljeva na jednoj i drugoj strani nikada nisu bila razornija i brutalnija, ništa bolje stanje nije niti na bojišnicama. Istodobno pojavile su se prve mirovne inicijative o mirovnim pregovorima kako bi se barem postiglo primirje ako ne i prekid rata
Objavljeno: 01 Aug 2023 12:28:00 PM
Letica: Prigožin je pokušao izboriti samostalnost
Nakon slučaja Wagner i dalje se traga za odgovorom je li Prigožinova pobuna i marš na Moskvu predstava u suradnji s Putinom i ruskom obavještajnom zajednicom ili je Rusija počela tonuti u potpuni vojni i politički kaos kojem se ne nazire kraj.
Objavljeno: 27 Jul 2023 10:15:00 AM
Vojni analitičar o sudbini Putinova autoriteta: "Mislim da mu je kraj vrlo blizu i da on to ne može preživjeti"
Je li ovime kriza okončana, ili možemo očekivati nove drame u Rusiji otkrio je vojni analitičar Ivica Mandić.
Objavljeno: 26 Jul 2023 10:05:00 AM
Akrap o izboru ravnatelja VSOA-e: “Dobro je to raditi daleko od očiju javnosti”
Sigurnosni stručnjak Gordan Akrap komentirao je stanje u Vojno sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA), ali i druga pitanja sigurnosti.
Objavljeno: 20 Jul 2023 12:58:00 PM
Analiza Ruske agresije na Ukrajinu i srpske agresije na Hrvatsku: Predavanje dr. sc. Gordana Akrapa u organizaciji IPA-e splitsko-dalmatinske
Predavanje je privuklo oko 50 članova IPA-e splitsko-dalmatinske, koji su zajedno s gostima pažljivo slušali vrlo zanimljivo izlaganje dr. Akrapa.
Objavljeno: 15 Jul 2023 09:24:00 PM
Akrap: Sve zemlje NATO-a i članice G7 uz Ukrajinu; Kremlj mora biti zabrinut
Kako je Turska pristala prekinuti blokadu i dala potporu pristupanju Švedske Savezu? Koji su obrambeni prioriteti? Koji su rezultati dvodnevnog summita?
Objavljeno: 12 Jul 2023 10:35:00 PM
Susret Putina i Prigožina je susret dva lava koji imaju problem s očnjacima
Gordan Akrap sa Instituta za istraživanje hibridnih sukoba bio je gost Newsnighta u kojem je komentirao stanje na ukrajinskom bojištu.
Objavljeno: 10 Jul 2023 11:03:00 PM
"Prigožinu se bliži kraj, i život mu je u opasnosti"
Koji je bio cilj oružane pobune plaćeničke skupine Wagner? Kako se kriza u Rusiji razriješila? Je li pozicija Vladimira Putina poljuljana? Hoće li biti daljnjih napetosti u Rusiji? To su bile teme HTV-ove emisije Otvoreno.
Objavljeno: 27 Jun 2023 12:33:00 PM
Je li državni udar u Rusiji zapravo bio samo farsa? Vojni analitičar: ‘Putin sada točno zna tko mu je odan...‘
Još je nejasno što se sve odvijalo i kakve su posljedice “državnog udara” koji je šef paravojne formacije Wagner Jevgenij Prigožin pokrenuo još u petak ujutro i koji je trajao do subote poslijepodne.
Objavljeno: 25 Jun 2023 09:18:00 PM
Akrap: Putin je izgubio praktički sav kredibilitet u Rusiji
Neočekivano, kako je i počela, u Rusiji je završila pobuna vođe ruske plaćeničke skupine Wagner koji je pokrenuo marš na Moskvu kako bi smijenio vojno vodstvo.
Objavljeno: 25 Jun 2023 08:45:00 PM
Gordan Akrap: Pokazalo se da Rusija izvan Ukrajine nema oružanih snaga
Tko je zapravo pobijedio, je li akcija uistinu završena ili je to samo početak Putinova kraja? Na ta je pitanja u Studiju 4 odgovorio stručnjak za geopolitiku Gordan Akrap.
Objavljeno: 25 Jun 2023 06:35:00 PM
Gordan Akrap: Ovo je Prigožinova borba za život!
Znakovito je da su ciljano izabrana dva generala za koja se smatra da su vrlo bliska Prigožinu koji ih gura na mjesto ministra Šojgua i načelnika stožera. Vrlo su simptomatične njihove izjave i način na koji su ih dali, kazao je u Dnevniku HTV-a dr. Gordan Akrap, stručnjak za geopolitiku.
Objavljeno: 24 Jun 2023 11:40:00 PM
Vojni analitičar: Na mjestu Ukrajinaca sada bih kopirao hrvatsku strategiju iz Domovinskog rata
„Wagnerovci kontroliraju 10-tak država koje su Rusiji i politički i sigurnosno izuzetno bitne, upozorava hrvatski sigurnosni stručnjak i vojni analitičar Gordan Akrap
Objavljeno: 24 Jun 2023 04:28:00 PM
Vojni analitičar otkrio dvije važne slabosti ukrajinskih snaga
Ukrajina od prvog dana ruske agresije ima svu neophodnu pomoć kako bi osposobila svoje oružane snage za obranu, što najvjerojatnije uključuje i razmjenu podataka izvještajno-sigurnosne naravi.
Objavljeno: 12 Jun 2023 06:52:00 PM
Akrap: Rusi nemaju mogućnosti za izvođenje ozbiljnih pješačkih napada
Stanje u Ukrajini bilo je jedna od tema u središnjem Dnevniku HTV-a. S Gordanom Akrapom s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba razgovarao je Mladen Sirovica.
Objavljeno: 09 Jun 2023 06:48:00 PM
Najprije brutalna agresija, sada poplave biblijskih razmjera izazvane rušenjem brane Kahovka
Treba li se dogoditi i nuklearna katastrofa?
Objavljeno: 08 Jun 2023 06:20:00 PM
Objavljen zbornik "Miroslav Tuđman i paradigma znanja"
Kao 61. knjiga Biblioteke Zbornici Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar objavljen je zbornik MIROSLAV TUĐMAN I PARADIGMA ZNANJA. Zbornik su uredili Željko Holjevac, Nives Mikelić Preradović, Gordan Akrap i Ivo Lučić
Objavljeno: 01 Jun 2023 12:23:00 PM
Predstavljanje zbornika “Miroslav Tuđman i paradigma znanja”
Na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“ (HVU), a u organizaciji Sveučilišta obrane i sigurnosti „Dr. Franjo Tuđman“ dana 25. svibnja 2023. godine održano je predstavljanje zbornika radova Miroslav Tuđman i paradigma znanja
Objavljeno: 26 May 2023 12:02:00 PM
Strana 1 od 4 (od 184 zapisa)

Sponsors