News
Letica: Putin vrlo vješto koristi razlike između saveznika
05 Dec 2023 11:25:00 AM
231 views
Sankcije ne djeluju onako kako smo mislili, a Putin vješto koristi razlike između saveznika, rekao je prilikom gostovanja u emisiji "Studio 4" stručnjak za sigurnosnu politiku Ante Letica. Dodao je da je za neuspjeh ukrajinske protuofenzive dijelom odgovorna civilna obavještajna služba SBU za koju tvrdi da je bila kompromitirana.

Letica je ustvrdio kako se Ukrajina bori za iste ciljeve za koje se borila Hrvatska.
- Moram reći da ja ne bih tu aktivnost Ukrajine nazvao protuofenzivom nego oslobodilačkim akcijama. Ukrajina se bori za sve one ciljeve za koje smo se mi borili 1991. godine, za suverenost, teritorijalni integritet, povratak okupiranih područja i slobodu da idemo gdje hoćemo, kako hoćemo, rekao je.

Dodao je kako njegov skepticizam prema uspjehu ukrajinske protuofenzive proizlazi iz prirode njegovog posla.
- Bio sam skeptičan jer ja nisam vojni analitičar, ja po prirodi svog posla moram biti skeptičan, moram sumnjati. Jedan od temeljnih postulata mog posla je da ništa nije onako kako se čini, uvijek je nešto obrnuto. Zato se možda moje analize razlikuju od kolega koji su vojni analitičari, kazao je.

Istaknuo je da je došlo raznog zamora, kako kod saveznika, tako i kod Ukrajinaca.
- Tu se sklopilo nekoliko momenata koje treba naglasiti. U prvom redu, to je zamor od rata. Zamor rata kod saveznika, ali i u Ukrajini te visoka stopa korupcije. Kada govorimo o slabostima Ukrajine to ne znači da zastupamo ruske interese, upravo suprotno, dodao je.

Slab odaziv na mobilizaciju, uplitanje politike u rat
Za Leticu je simptomatična činjenica da se protuofenziva najavljivala, kao i da se govorilo koja će se mjesta napadati.
- Slab je odaziv na mobilizaciju te se ista izbjegava. Trzavice su između politike civilnog sektora i vojnog zapovjedništva. Oprema koju je dobila ukrajinska vojska je trebala biti obnovljena i remontirana. Puno toga se dogodilo i ono što je kod tih ofenziva bilo, ona se najvaljivala, danima i mjesecima. U vojnom smislu, mislim da je pogrešno napravljena ta ofenziva, rekao je.

Istaknuo je da je "vrlo loše" kada se politika krene uplitati u izravno zapovijedanje vojskom.
- Zapovijedanje je stvar vojske i vrlo je loše kada se politika uplete u izravno zapovijedanje vojskom. To se vidi u istupima Zalužnog da je problem u shvaćanju tih akcija i što je posebno opasno - rezultata tih akcija, kazao je.

Ustvrdio je kako Zelenski nije mogao lagati zapadne saveznike budući da je Ukrajina premrežena sa zapadnim obavještajcima.
- Mislim da tu nije bilo laganje jednih prema drugima. Zelenski je sebi zadao velike ciljeve. Rekao je da će ta ofenziva krenuti i da će oni osloboditi cijelo okupirano područje Ukrajine uključujući i Krim. Ne može se reći da je Zelenski lagao zapad jer za zapadne obavještajne službe prisutne u Ukrajini, zaključio je.

Demobilizacija - zašto?
Letica se osvrnuo i na činjenicu da je Zelenski prije ljeta demobilizirao oko 1,5 milijuna ljudi.
- Kada se suočite s tako snažnom i okrutnom agresijom, tome morate suprostaviti sve raspoložive snage. Te snage moraju biti dobro opremljene i obučene i spremne na žrtvu. Mi smo usporedbe radi, za vrijeme Oluje imali između 230 i 250 tisuća vojnika, spremih i obučenih. Mi smo 11 puta manji od Ukrajine, prema tome Ukrajina bi trebala imati pod oružjem oko 3 milijuna ljudi. Ali, što će vam 3 milijuna ljudi ako oni nisu opremljeni i istrenirani, zapitao se.

Na pitanje zašto je skraćivana obuka nekih jedinica, Letica je odgovorio da razlog leži u tome što su trebale popuniti gubitke koje su nastali drugdje.
- Zelenski, odnosno njegova struktura su svoje specijalne i uspješne brigade trošili na mjestima gdje nisu trebali. Zato je došlo do zamora, ustvrdio je.

Smjene u obavještajnoj zajednici
Letica je upozorio kako se još početkom invazije civilna obavještajna služba pokazala kompromitiranom, za razliku od vojne koja se vodi uspješno.
- Na početku agresije, njihova civilna služba SBU se pokazala kompromitiranom i izbušenom ruskim utjecajem. Zelenski nije uspio napraviti rekonstrukciju te službe za razliku od vojne službe koju vodi Budanov i koja je dobro sređena, rekao je.
- SBU je taj faktor koji je najodgovorniji što je ukrajina dočekala rusku invaziju kako je, zaključio je.

Komentirajući najgori mogući scenarij za Ukrajinu, ustvrdio je kako do njega neće doći, ali i da sankcije nisu djelovale onako kako se zamišljalo.
- Nažalost, sankcije nisu djelovale tako kako su mislili da će djelovati. Putin vrlo vješto koristi razlike između saveznika. Mislim da nema šanse da Ukrajina bude poražena. Ono što mene plaši je tzv. zamrznuti sukob. Vidimo da se pomalo ide na to da se Ukrajinu i Rusiju dovede za pregovarački stol, istaknuo je.

- Taj zamrznuti sukob bi bilo nešto što bi bilo najgore i za Ukrajince, i za Europu jer bi se pokazalo da se silom još uvijek mogu rješavati granice, upozorio je.

Stanje na Bliskom istoku i Pacifiku
Na pitanje iznenađuje li ga da je Izrael nastavio s operacijama u Gazi, odgovorio je da ga ne iznenađuje. Ustvrdio da će Izrael nastaviti s operacijama dok se ne uklone sve buduće ugroze.
- Ne iznenađuje me. Izrael će ići na tri faze. Prvo je uništavanje Hamasa, tu će biti još više ljudskih žrtava. Nakon toga slijedi uništavanje džepova otpora, a nakon toga slijedi izgrađivanje sustava u Gazi koji neće dozvoliti da bude bilo kakvih ugroza Izraela iz Gaze. To znači jednu vrstu okupacije Gaze, rekao je.

Komentirao je i okretanje SAD-a ka istoku te činjenicu da se što prije žele izvući iz ostalih sukoba kako bi se mogli fokusirati na Kinu.
- To je već za vrijeme Trumpove vladavine bilo jasno, da Amerikanci napuštaju Bliski istok i Europu. Kina je postala velika prijetnja američkim interesima u tom području. Amerikanci su sve prebacili na tu regiju. Rusi više nisu glavna prijetnja Americi. Kina je danas druga svjetska sila koja ima najbrojniju mornaricu. Vrlo je moćna, Kinezi su izgradili brojne otoke na kojima su mornaričke baze, podsjetio je.

Ekstremisti na prosvjedima svinjogojaca i incident na Jakuševcu
Letica je kometirao sukob premijera i predsjednika uslijed izvještaja SOA-e o ekstremistima na prosvjedima svinjogojaca.
- Ja sam govorio o tome, meni se to nikako ne sviđa. Nije dobro da se SOA uvlači u neki klinč. Ne smije biti predmet političkog nadmudrivanja niti i informacije koje ona ima trebale biti predmet političkog prepucavanja. To nije doboro za naše podijeljeno hrvatsko društvo, rekao je.

Osvrnuo se i na incident na Jakuševcu te ustvrdio da je zdravlje građana pitanje nacionalne sigurnosti.
- Mislim da mi prelagano i olako prelazimo preko tih stvari. Zdravlje građana je jedno od temeljih pitanja nacionalne sigurnosti, bez obzira kako me tko po tom pitanju shvatio. To je i u mom rodnom Splitu problem s Karepovcem. Zdravlje građana i ekologija su temelji nacionalne sigurnosti, zaključio je.Izvorni članak: vijesti.HRT.hr
Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors