News
Sigurnosni stručnjak: Ako Orban i Vučić nastave destabilizirati regiju, bit će kažnjeni
18 Oct 2023 11:06:00 AM
462 views
Stručnjak za informacijske znanosti i sigurnost te vojni stručnjak Gordan Akrap u N1 Novom danu komentirao je sukob Izraela i Hamasa, koji se u žestokom intenzitetu odvija na području Gaze, a povremeno i na granici s Libanonom.

Dosad je ubijeno oko 3000 Palestinaca, većinom civila, dok je u Izraelu ubijeno više od 1400 ljudi, također većinom civila. Još oko 200 ljudi Hamas drži kao taoce kako bi njima mogao imati prevagu u eventualnim pregovorima.

Čini se da se dogodio ključan trenutak protekle noći jer je projektil pogodio bolnicu u Gazi. Izraelci tvrde da iza toga stoji Hamas, iz te terorističke organizacije tvrde da je odgovoran Izrael. I sve to u trenucima kad u Tel Aviv stiže američki predsjednik Joe Biden, koji je zbog spomenutog napada odgodio posjet jordanskom Ammanu. Dojam je da se time propustila prilika o sporazumu na Bliskom istoku.

“Nadam se da nije. Treba hladne glave i racionalno pogledati što se to dogodilo. Snimke i dokazi pokazuju da je napad teško mogao doći s izraelske strane. Analizirajući je, ova situacija najmanje odgovara Izraelu, a najviše radikalnim i ekstremističkim terorističkim krugovima. Znamo i da je masakr 7. listopada upravo bio potaknut pokušajem zaustavljanja pregovaračkog procesa između Izraela, Saudijske Arabije i SAD-a. Da je do njega došlo, Hamas prestaje biti političko, vojno i idejno pitanje, postaje samo sigurnosno pitanje. Ne samo za Izrael nego i prvenstveno za Jordan, Egipat i Saudijsku Arabiju”, rekao je Akrap pa nastavio:
“To bi dovelo Hamas u velike probleme, ozbiljnijih od onih koje predstavlja Izrael. Ne treba zaboraviti da su to suniti, koje podupire šijitski Iran. To je jedna disproporcija u islamskom svijetu terorističkih organizacija i to je pokazatelj potrebe da se objektivno i hladne glave sagleda događaj od sinoć. Kažem, to najmanje odgovara Izraelu jer je, evo, sastanak u Jordanu odgođen.”

Može li se uopće doznati tko je ispalio taj projektil ako znamo da u slučaju onog drona koji je pao u Zagrebu nikad nismo doznali otkud je točno došao.
“Relativno je teško uspoređivati te dvije situacije. Ono što se dogodilo u Zagrebu nije nudilo ni blizu toliko informacija kao što postoje sad kad se sve snima 24 sata dnevno. One će i dokazati tko je odgovoran.”

Društvene mreže su također bitan faktor u cijeloj priči jer se njima može širiti propaganda. Također, ne treba isključiti ni faktor hibridnog ratovanja.

“Znamo iz iskustva kroz sukoba Izraela i Hezbolaha prije nekoliko godina Izrael bio praktički nespreman na brojne aktivnosti koje je Hezbolah u toj sferi radio pa se moglo reći da je praktički i dobio informacijski rat. On je prepun informacija i dezinformacija, zbog čega je teško doći do prave istine. To je pitanje osoba koje to prate, medija koji to prate i kako će ukazati javnosti što se događa, kao i što su informacije, a što dezinformacije.”

Bidenov dolazak može zaustaviti sukob, no otkazivanje sastanka u Jordanu i sa strane Palestine, dovodi sve u veliko pitanje.

“Iz iskustva znam da diplomacija ima više grana i pravaca u kojima djeluje. Imamo javnu diplomaciju, u koju su Amerikanci uložili mnogo truda, što smo već mogli vidjeti tijekom Domovinskog rata. Ono što je danas vidljivo, državni tajnik Anthony Blinken uložio je velike napore, a i nije mala stvar što se američki predsjednik odlučio doći na ratom zahvaćeno područje. Imamo i nejavnu diplomaciju, kao i tajnu diplomaciju, kroz koju se javnije i konkretnije govori o problemima. Prema tome, nadam se da ove druge dvije grane diplomacije funkcioniraju te da će se pronaći rješenja”, naglasio je Akrap.

Ne treba isključiti ni Iran, čije se reakcije konstantno promatraju. Iz njega se mogu čuti prijetnje napadom na Izrael. To znači da bi se Izrael u jednom trenutku mogao boriti na tri fronte – Gaza, Libanon, Hezbolah i Sirija te Iran.
“Riječ je o području bitno različitih i bitno suprostavljenih interesa. Pričao sam s nekoliko stručnjaka… Primjerice, Izrael je utvrdio da zbog lošeg vremena odustaje od kopnenog napada na Gazu, što teško može biti istina. To je samo pokazatelj dobre volje prema Palestincima i svim sudionicima pregovaračkog procesa, kojem se odlučila dati šansa. Ništa ih nije ometalo da pokrenu kopnenu akciju. Iran je pak taj kojem je ključno spriječiti sporazum Izraela, Saudijske Arabije i SAD-a. Time bi se stvorili temelji za državu Palestinu. Time bi Iran ostao usamljen, pokušavao bi se oslanjati na Rusiju i Kinu. Evo, upravo je Vladimir Putin u posjetu Kini, što također treba pratiti.”

Napomenuo je i da se terorizam ne može pobijediti tenkovima i oružjem već deradikalizacijom.
“Obavještajna zajednica ima to prokletstvo da može tisuću puta uspjeti spriječiti terorističke napade, a dovoljan je jedan propust za katastrofu. Mislim da je Izrael znao da Hamas pokreće određene aktivnosti, ali postoje razlozi zašto su pale razina spremnosti i opreza, zbog kojih se nisu prepoznali signali. Ujedno, to je bio posljednji dan cijelog niza blagdana u Izraelu”, istaknuo je Akrap.

Amerikanci angažmanom u ovom slučaju pak više ne žele da se ponove slični propusti, zato su pojačali interes za područjem od kojeg su posljednjih godina nekako digli ruke, što je krenulo s povlačenjem iz Iraka. Kina je potom preuzela ulogu posrednika, što se vidjelo u trenucima kad je uspjela posjesti za isti stol predstavnike Irana i Saudijske Arabije. Zato je zanimljivo vidjeti što se to događa u Kini, gdje nije trenutno samo Putin već su tamo Viktor Orban i Aleksandar Vučić. Stvara li se novi savez?
“Teško je reći, sastanak je pod velom tajnosti, ali uskoro će stići brojne službene i neslužbene informacije. Ovdje možemo vidjeti da Orban i Vučić imaju zanimljive uloge u Europskoj uniji, ali i zapadnom Balkanu. Njihova djelovanja više nikoga ne iznenađuju i ako njihova djelovanja nastave s destrukcijom EU-a i NATO-a iznutra, kao i nastavkom destabilizacije ovog područja, svakako će snositi financijske i neke druge posljedice”, zaključio je Gordan Akrap.
Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors