News
Akrap: “Bitno je reći da je RH, odnosno MUP napravio odličan posao”
09 Aug 2023 09:50:00 PM
113 views
Stručnjak za sigurnost Gordan Akrap iz Instituta za hibridne sukobe komentirao je navijačke nerede u Ateni koji su rezultirali smrću jednog grčkog navijača, a u kojima su sudjelovali i pripadnici BBB-a.

 

Akrap kaže kako je dobro to što se u ovakvim slučajecima ne govori o navijačima nego o huliganima jer i oni sami sebe tako nazivaju.

 

“Na taj način će i društvo i država naći nage da riješe taj problem”, kaže.

 

“Teško je govoriti o tome tko je odgovoran. Grci već imaju podatke i zato je došlo do određenih smjena. Vjerojatno će sve policije na putu izraditi interne analize i tek na kraju te sveobuhvatne analize koju je poterbno napraviti moći reći tko je odgovoran. Bitno je reći da je RH, ondosno MUP napravio odličan posao. Znatno ranije, pet dana, policijama na ruti kretanja tih huligana je javljeno. Sve nacionalne policije su ih mogle zaustaviti i bez problema napraviti pretres stvari. Tamo nema schengenskih granica. Kako su oni ušli toliko duboko u područje Grčke? Očito su Grci imali ozbiljne probleme”, govori.

 

Akrap kaže i kako je moguće riješiti huliganizma i navodi primjer Engleske kojoj je to uspjelo. Kaže i kako nama fali konsenzus društva oko ove teme.

 

Postoji jasna granica između navijača i huligana, kaže. “Nasilje, mržnja, svaki oblik prijetnji, ucjena, ovakvih situacija, to nije navijanje”, kaže.

 

 


Izvorni članak: N1 info

Gallery / Galerija slika

Sponsors