News
Analitičar o ruskom napadu uz granicu NATO-a: "Da se pogodi nekakav cilj na rumunjskom teritoriju..."
02 Aug 2023 09:46:00 PM
389 views
Cijene kukuruza i pšenice na svjetskim tržištima rastu. Rusija nastavlja svoju kampanju raketiranja ukrajinskih lučkih postrojenja za pretovar žita. Eksplozije su potresle pogranično područje s Rumunjskom, članicom Europske unije i NATO-a.

Rusija je bespilotnim letjelicama napala Izmail, važnu ukrajinsku luku na Dunavu uz granicu s članicom NATO-a i Europske unije Rumunjskom. Lučke su operacije obustavljene. Napad je izazvao zabrinutost zbog mogućih slučajnih neželjenih posljedica.

 

Vojni analitičar Ivica Mandić objašnjava koje mogu biti posljedice ovakvog napada: "Da se pogodi nekakav cilj na rumunjskom teritoriju, udar ratnim sredstvima na teritorij države članice NATO saveza daje joj pravo i obvezu da se pozove na članak 5, napad na državu, i u takvom smislu takve su operacije vrlo opasne".

Rusija je nakon prošlomjesečnog povlačenja iz sporazuma kojim je bio omogućen izvoz ukrajinskog žita pokrenula kampanju raketiranja lučkih postrojenja. Prijeti i civilnim teretnim brodovima.

Ivica Mandić ipak ne vjeruje da će Rusija ratnim brodovima napasti trgovačke. "To je jedna eskalacija koja bi u tom smislu strateškog utjecaja odvezala ruke zapadnim saveznicima da isporuče ama baš sve, i to odmah, onoga što je potrebno da Ukrajina na bojnom polju dobije ovaj rat", uvjeren je.

 

Zbog ruskih napada na ukrajinske luke cijene kukuruza i pšenice na svjetskim tržištima rastu. Najteže su pogođeni najsiromašniji.

Carl Skau iz Svjetskog programa za hranu napominje da "ako najugroženiji na kritičnim razinama nesigurnosti hrane ne dobiju našu pomoć, postoje samo dva puta. Ili umru ili se odsele".

Ruskim napadima nisu izložene samo ukrajinske luke. Sirene su ponovno odjekivale u glavnom gradu Kijevu. Ukrajinske vlasti tvrde da su sve bespilotne letjelice srušene, ali njihovi ostaci izazvali su štete na nekoliko zgrada. Napad je izveden samo dan nakon što je Rusija Ukrajinu optužila za terorizam zbog napada bespilotnih letjelica na zgradu s vladinim uredima u Moskvi.

 


Izvorni članak: Dnevnik.hr


Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors