Security Analysis and Fact Checking
Sigurnosna analiza: Bolest COVID-19 izazvana virusom SARS-CoV-2
30 Sep 2021 12:38:00 PM
980 views
Aplikacijama za komuniciranjem mobilnih platformi (Whatsapp, Viber) u posljednje se vrijeme širi nekoliko dezinformacija povezanih s EU digitalnim COVID-19 potvrdama te o uporabi lijeka ivermektin kao lijeka koji treba uzimati kako bi se bolest COVID-19 uspješno liječila.

1. „Zaustavlja se cijepljenje, ukida se cijepljenje, ukida se COVID putovnica, uvode se novi lijekovi od 20. listopada 2021.“
U ovoj objavi autor tvrdi da će sadržaj dokumenta na koji se poziva biti na snazi od 1.10.2021 s time da će se pet novih lijekova početi koristiti od 20.10.2021. zbog čega će potreba za cijepljenjem prestati. Stoga se svi oni koji se i dalje ne žele cijepiti pozivaju da se ne cijepe. To su sve neistine.

Istina je bitno drugačija. Autorica (to nije Tportal.hr čiji se logo nalazi na vrhu poruke snimljene na zaslonu mobitela) donosi poveznicu na tekst na francuskom jeziku. Na istoj stranici je moguće pročitati i tekst a hrvatskom jeziku koji je iste pravne valjanosti (https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_21_3299) i koji daje potpuno drugačiju sliku stvarnosti.

Već u samom naslovu jasno se navodi sadržaj dokumenta koji je objavljen 29.6.221.: „Komisija je utvrdila pet perspektivnih kandidata za terapeutike“ u borbi protiv bolesti COVID-19. Sasvim se jasno navodi točan podatak koji odudara od navoda iz objavljene dezinformacije:

„Pet spomenutih proizvoda u poodmakloj je fazi razvoja i ima dobre izglede biti među tri nova terapeutika protiv bolesti COVID-19 koja bi do listopada 2021. mogla dobiti odobrenje, što je cilj utvrđen Strategijom, pod uvjetom da završni podaci potvrde njihovu sigurnost, kvalitetu i učinkovitost.“
Potom se ukazuje na proces koji se mora uspješno dovršiti kako bi lijekovi mogli dobiti dozvolu za korištenje:
„Komisija će na temelju rezultata rada novoosnovane stručne skupine za varijante bolesti COVID-19 do listopada izraditi portfelj od najmanje deset potencijalnih terapeutika protiv te bolesti. Postupak odabira bit će objektivan i znanstveno utemeljen, a kriteriji za odabir dogovoreni s državama članicama. Budući da su za različite populacije pacijenata, različite faze i različite stupnjeve težine bolesti potrebne različite vrste proizvoda, stručna skupina utvrdit će kategorije proizvoda i u svakoj kategoriji prema znanstveno utemeljenim kriterijima odabrati najperspektivnije kandidate za terapeutike. „
Nigdje se ne govori da će prestati uporaba cjepiva, a posebno ne da će se to zabraniti „dekretom“.
Dezinformacija:
 


Dezinformacija:
 


Također je potrebno napomenuti da autor ove dezinformacije nije Tportal.hr.

2. „Ivermektin je odobren kao spasonosni lijek za liječenje bolesti COVID-19 što je potvrđeno u znanstvenom članku uglednog medicinskog časopisa“.

Jednostavnim pretraživanjem javno dostupnih članaka znanstvenog časopisa EMBO Molecular Medicine za 2021. može se doći i do navodnog broja objavljenog u srpnju 2021 kako to navodi autor(ica) ove dezinformacije. Sadržaj javno dostupnih članaka dostupan je na ovoj web adresi: 

Pregledom sadržaja ovog časopisa vidljivo je:
  • Ne postoji članak koji govori o analizi liječenja lijekom ivermektin 
  • Broj časopisa koji se navodi kao izvor ove neistine je 12 što je također netočno. Časopis izlazi već 13. godinu zbog čega se izdanja za 2021 označavaju oznako  ol.13 a ne 12 kako to netočno sugerira autor(ica) ove neistine.
S obzirom da ne postoji članak na ovu temu, nepotrebno je komentirati ostale navode koji su također neistiniti. U nastavku se nalazi snimka zaslona računala s oznakom časopisa, prikazom naslovnice i dijela sadržaja ovog broja.


Izdanje časopisa iz lipnja ove godione donosi dva članka (dostupni na adresi: https://www.embopress.org/toc/17574684/2021/13/6) koji govore o imunosnom sustavu u kontekstu boelsti COVID-19 kako je to vidljivo na snimci računalnog zaslona:

 
Pregledom sadržaja ovih članaka također nije utvrđeno spominjanje informacija koje se navode u dezinformirajućoj poruci. 
Također je potrebno napomenuti da autor ove dezinformacije nije Tportal.hr.


Dezinformacija:

 

 

 

Gallery / Galerija slika

Sponsors