Security Analysis and Fact Checking
Sigurnosna analiza: bolest COVID-19 izazvana korona virusom SARS-CoV-2 (peti dio)
18 Nov 2020 10:35:00 PM
1416 views

Dana 18.11.2020. se aplikacijama za komuniciranjem mobilnih platformi (Whatsup, Viber) proširila preslika dokumenta kojom se navodno uvode stroge mjere zabrane rada brojnih objekata.

Već površnom analizom vidljivo je da se ovaj uradak može svrstati u krivotvoreni dokument kojim se pokušava dezinformirati javnost.

Naime u dokumentu se navode sljedeće greške:

 1. Uvođenje dodatni mjera pravda se „radi sprječavanja širenja korona virusa COVID-19“.
  Činjenica: Bolest naziva COVID-19 uzrokuje virus naziva korona virus SARS-CoV-2. Ovakva greška pokazuje na nestručnost njenog autora. Podrobnije o razlikama može se naučiti na službenoj stranici Vlade RH: https://www.koronavirus.hr/

 2. Odluka se navodno odnosi samo za područje Zadarske županije što ne bi bilo uobičajeno za izdvojenu primjenu jer je stanje na području Županije zadarske u vezi s brojem oboljelih od bolesti COVID-19 vrlo slično stanju u drugim županijama.
  Više podataka na:
  https://www.koronavirus.hr/zupanije/139;
  https://www.koronavirus.hr/zadarska/160

 3. Povećanjem dokumenta vidljive su razlike u otisku žiga koji je navodno utisnut u dokument. Slova VO u žigu bitno su drugačijih dimenzija i položaja u odnosu na druga slova što ukazuje na vanjsku namjernu intervenciju u dokument.

 

 

Gallery / Galerija slika

Sponsors