Security Analysis and Fact Checking
Analiza medijskih istupa: je li predsjednik Tuđman "po svojim riječima privredu predao u ruke 200 obitelji"
04 Nov 2020 08:19:00 AM
1422 views

U intervjuu danom 22.1.2020. kandidatkinja na hrvatskim predsjedničkim izborima Katarina Peović dala je intervju za bosanskohercegovački portal Prometej.ba Iako se radi o bosanskohercegovačkom portalu, intervju je dala hrvatska političarka i u njemu spominjala detalje iz hrvatske politike i povijesti te je zato iskorišten za provjeru jednog spomenutog detalja. Pod pretpostavkom da je portal precizno naveo citat, Katarina Peović za Franju Tuđmana između ostalog je izjavila: „... potaknuo je i kriminalnu pretvorbu i privatizaciju u kojoj je po svojim riječima privredu predao u ruke 200 obitelji“ (http://www.prometej.ba/clanak/intervju/intervju-s-katarinom-peovic-demokratizirati-prakse-odlucivanja-na-svim-razinama-4243).

Iz pregleda dostupne literature na tu temu (Autentičnost sintagme „200 obitelji“ - https://hrcak.srce.hr/131778 i dodatka u knjizi R. Domović – U zasjedi dezinformacija), vidi se da nije pronađena Tuđmanova izjava ni dokument niti bilo što drugo putem čega bi se moglo zaključiti da je predao privredu u ruke nekakvih 200 obitelji. Pregledom velike količine raznih izvora nije pronađeno ni mjesto, ni vrijeme, ni kontekst, niti ikakva informacija o tome. Pronađena je samo jedna potencijalno relevantna izjava u kojoj se navodi lokacija i prigoda u kojoj je navodno spomenuto „200 obitelji“, ali u njoj se tvrdi da je to izvađeno iz konteksta te da se ne radi o modelu hrvatskoga gospodarstva prema kojem bi tih 200 obitelji upravljalo hrvatskim gospodarstvom (Ivica Radoš – Hrvatske kontroverze). Izjave osoba koje zagovaraju tezu da je predsjednik Tuđman spomenuo 200 obitelji kao i izjave osoba koje to negiraju razlikuju se u bitnim detaljima kao što su: broj obitelji, subjekt radnje, opis događaja u kojem je izjava nastala i kontekstu. Neki ljudi koji su ranije govorili da je predsjednik autor ideje o 200 obitelji ili da ju je spomenuo kao temelj hrvatskog gospodarstva, kasnije su govorili da predsjednik to nije rekao. No zato je otkriveno da je priča o 200 obitelji nastala 1930.-tih godina u Francuskoj i da su je izmislili francuski ljevičari. Prvi ju je upotrijebio Édouard Daladier, francuski premijer iz 1933. i član socijalno-liberalne stranke Parti radical koji je na konvenciji stranke u Nantu 1934. rekao: „Dvije stotine obitelji gospodari su francuske ekonomije i doista, francuske politike. To su snage koje demokratska država ne bi trebala tolerirati kao što Richeliu ne bi bio toleriran u francuskom kraljevstvu.

Utjecaj dvije stotine obitelji leži na poreznom sustavu, na prometu, na kreditima. Dvije stotine obitelji postavljaju na vlast svoje izaslanike. Oni utječu na javno mišljenje jer kontroliraju tisak“. Sintagma o „200 obitelji“ kasnije je i u Francuskoj i drugim državama doživjela brojna izdanja. Prema navedenom, predsjednik Tuđman nije autor priče o 200 obitelji, a oni koji mu imputiraju da je „po svojim riječima privredu predao u ruke 200 obitelji“, prvo trebaju pronaći takve njegove riječi.
Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors