News
CIA traži nove špijune pa snimila video pun tajnih poruka. Imaju i upute za kontakt preko darkweba
22 May 2023 12:56:00 PM
330 views
'Vaše informacije vrjednije su nego što mislite', poziva CIA vojne časnike, obavještajce, diplomate, znanstvenike i sve koji znaju nešto o ruskom gospodarstvu i vodstvu. Naš stručnjak za sigurnost otkriva o ruskoj špijunskoj mreži: 'Rusi su izgubili oko 800 svojih diplomata na Zapadu od kojih su najmanje četiri petine bili što javni, što prikriveni špijuni'

"Je li ovo život o kojem sam sanjao? Je li ovo put koji sam izabrao? Zašto su nečiji životi važniji?"
Ovako počinje video pod nazivom "Zašto sam uspostavio kontakt s CIA-om: moja odluka".
Prikazan je svakodnevni život Rusa, s naglaskom na obitelj, ali i nezadovoljstvo Putinovom vlašću.
"Najbolji način da se zatvoreniku onemogući bijeg je da ga se uvjeri da uopće nije u zatvoru. Lako padnemo na laži. Vaše informacije vrjednije su nego što mislite", poziva CIA vojne časnike, obavještajce, diplomate, znanstvenike i sve koji znaju nešto o ruskom gospodarstvu i vodstvu.

Poziva se na domoljublje i junaštvo.

"Živjet ću u istini, to je moja Rusija. To će uvijek biti moja Rusija. Izdržat ću, izdržat će i moja obitelj. Zbog mojih postupaka živjet ćemo dostojanstven život", poruke su.
I na kraju otvoreni poziv: "Ljudi koji vas okružuju možda ne žele čuti istinu. Mi želimo. Niste bespomoćni. Obratite nam se u povjerenju."

Video je to s puno simbola i poruka, kaže stručnjak za sigurnost Gordan Akrap s Instituta za istraživanje hibridnih sukoba.
"Iskorišteni su određeni dijelovi iz pojedinih filmova i američkih serija gdje se vidi da osoba na koju se cilja da prijeđe na američku stranu je djelatnik jedne ruske izvještajne službe", kaže Akrap.

Stavljene su i upute kako anonimno stupiti u kontakt s CIA-om, čak i kod za siguran pristup preko dark weba.

"Dali su šifre, kanale tako da će vjerojatno ruska obavještajna zajednica pokušati pristupiti na te kanale, a Amerikanci i zapadne službe će ih dočekati", navodi naš sugovornik.

Da upravo to i rade, potvrdili su i u Moskvi, koji nisu iznenađeni.
Dimitrij Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika, rekao je: "Nisam to vidio. Ali uvjeren sam da naše specijalne službe također nadziru ovo područje na odgovarajući način. Svi savršeno znamo da CIA i druge zapadne obavještajne službe ne smanjuju svoju aktivnost na području naše zemlje."

Američke tajne službe nizale su brojne uspjehe od početka rata - Ukrajincima su u dan javili kada počinje ruska invazija, stanje ruske vojske, ali i primjerice koordinate ratnog broda Moskva - koje je Ukrajina potopila. S druge strane imali su problem curenja informacija. Iako neke informacije su se pokazale točnim, ali neke i nisu. Ruska obavještajna služba donekle je oslabljena nakon protjerivanja diplomata sa Zapada.

"Rusi su izgubili oko 800 svojih diplomata na zapadu od kojih su najmanje četiri petine bili što javni što prikriveni špijuni", kaže Akrap.

Ipak ruska špijunska mreža i dalje je jaka, ali jednostavnija za detektiranje pa i ne čudi veliki broj otkrivenih špijuna poput primjerice supružnika u Sloveniji. Bez obzira na sve,obavještajni rat Amerikanaca i Rusa zasad je neizvjestan ili, na špijunskom rječniku, 'nikada nije onako kako se čini da jest.'



 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors