News
Drugi Zagrebački sigurnosni forum: Cyber napade u Hrvatskoj trenutno nemoguće i detektirati
05 Apr 2017 11:12:00 PM
967 views
ZAGREB (AA) – U glavnom gradu Hrvatske predstavljeni su rezultati dvodnevnog, drugog po redu Zagrebačkog sigurnosnog foruma koji je održan 6. i 7. marta/ožujka o temi obnovljive infrastrukture, javlja Anadolu Agency (AA). 

Na Forumu održanom pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i podržanom od NATO programa Znanost za mir i sigurnost sudjelovali su stručnjaci iz akademskog, privatnog, javnog i društvenog sektora iz 19 država.

Pavle Kalinić iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba istaknuo je važnost izrade dokumenta koji bi definirao što spada u nacionalnu kritičnu infrastrukturu (NKI) te osnivanje središnjeg kontaktnog ureda za koordiniranje međunarodnih aktivnosti. Ukazao je potrebu jačanja suradnje na području NKI unutar Europske unije (EU) i inicijative Jadran – Baltik – Crno more.

“Problem Republike Hrvatske je da u ovom trenutku ne da nismo u stanju napraviti obranu od cyber napada, nego cyber napade nismo u stanju ni detektirati“, izjavio je, između ostalog, je Kalinić.

Kalinić poručuje kako NKI mora biti u funkciji održivog razvoja Hrvatske.

Poručeno je kako je ključno osposobiti civilne institucije za uključivanje u zaštitu i oporavak nacionalnih kritičkih infrastruktura od svih vrsta ugroza kao što su klimatske i prirodne nepogode, cyber i hibridne ugroze, politička nestabilnost, sukobi, ratovi, terorizam itd.

Poručeno je kako će Forum i dalje nastojati predviđati izazove, poticati razmjenu znanja na domaćoj i međunarodnoj razini te predlagati mjere za sprečavanja negativnih djelovanja protiv nacionalnih i međunarodnih interesa Hrvatske, EU i NATO saveza.Izvor: E-vijesti.com

 

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors