News
Sigurnosni stručnjak Ante Letica o pucanju cijevi u Zagrebu: Opskrba stanovništva pitkom vodom pitanje je nacionalne sigurnosti
28 Sep 2021 11:08:00 AM
841 views
Bivši djelatnik sigurnosnih službi i izvršni direktor Instituta za istraživanje hibridnih sukoba Ante Letica komentirao je redovito izvješće SOA-e. Mišljenja je da Hrvatskoj ne prijeti neka globalna prijetnja 

Letica je kazao da je ovo izvješće SOA-e za javnost i da se tako skida ta "legenda" koja se stvara oko tih službi.

"U izvješću se ne može dati ocjena efikasnosti službe, ali za javnost je dovoljno da vidi kakve ugroze prijete Hrvatskoj, kakva je situacija u Hrvatskoj i okruženju i koje to ugroze prijete hrvatskim vrijednostima zaštićenim Ustavom", poručio je Letica.

Na pitanja o napadu na Markovu trgu, kada je muškarac pucao na zgradu Vlade, kaže da je to bio terorizam. "Svi elementi su zadovoljeni, od motiva do načina izvođenja, mete… Ono što je bitno je da se osoba samoradikalizirala i da je na taj način došla do faze izvršenja jednog tako teškog kaznenog djela kao što je terorizam", naveo je stručnjak.

Istaknuo je i da je teško prevenirati takva kaznena djela kada se radi o osobi koja je samostalna, jer ti usamljeni vukovi su velik problem u smislu prevencije njihove aktivnosti.

"Svaki teroristički čin je čin komunikacije između terorista i naroda, države, svakom terorističkom činu bitno je da izađe u javnost, to je besplatna propaganda", komentirao je Letica činjenicu da su Vlada i službe objavile cijelu snimku napada u javnosti.

U pogledu štićenja objekata prve kategorije, kad se oni nalaze u središtu grada i u malom krugu, kao što su Sabor, Banski dvori i Ustavni sud, navodi da ih je vrlo teško štititi. Nada se da će tijela MUP-a i SOA-e riješiti to jer ovako to ne djeluje baš dobro i lijepo.

O inicijativi novinara Antuna Masle da se s mreža uklone fotografije hrvatskog vojnika Tomislava Salopeka, kojeg su ubili pripadnici Islamske države, kaže da je svaki terorizam čin komunikacije između terorista i žrtve, mete, i zbog toga se zalaže da se to makne s interneta.

O sigurnosnim provjerama sudaca kaže da je predlagao da se te provjere periodično ponavljaju i da se u institucijama ne može raditi bez tih provjera. Podsjetio je i da su ga tada optužili da zagovara policijsku državu.

"Te provjere neće spriječiti korupciju, ali će u prvom koraku selektirati one koji su skloni tome", istaknuo je.

Na upit tko kontrolira SOA-u, kazao je da u Hrvatskoj postoje dvije obavještajne službe, SOA i VSOA.

"Unutar njih imate unutarnji nadzor, pa nadzor saborskog odbora, pa Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, pa nadzor Građanskog vijeća i imate na kraju nadzor, za ove najosjetljivije mjere kojima se derogiraju osnovne ljudske slobode i prava zajamčena Ustavom, Vrhovnog suda", objasnio je Letica.

 

U glavnom gradu pucaju vodovodne cijevi postavljene još sredinom prošlog stoljeća.

Na pitanje da to prokomentira, Letica kaže da se radi o pitanju iz domene nacionalne sigurnosti.

"Ako dopustite, mi već šestu godinu imamo Zagreb Security Forum koji se bavi zaštitom kritične infrastrukture. U to apsolutno spada opskrba stanovništva pitkom vodom i to je stvar nacionalne sigurnosti. Kada stanovništvo nema pitku vodu, kada zbog toga ima poteškoće i štete od poplava, kad je to staro, to stvara probleme koji se reflektiraju na nacionalnu sigurnost. I opskrba plinom i drugim energentima stvar je nacionalne sigurnosti", izričit je sigurnosni stručnjak.

O cyber napadima kaže da je u izvješću SOA-e navedeno kako dolaze iz Rusije, Kine i Sjeverne Koreje te da cyber sigurnost nije pitanje koje brine samo Hrvatsku, nego i druge zemlje. Prema njegovim riječima, Hrvatska ima i kompanije koje bi trebale voditi računa o cyber sigurnosti.

"Zadnji napad je bio na INA-u, sad je li hrvatska ili nije, ali u Hrvatskoj je. Upad u INA-u te krađa poslovnih tajni i podataka temeljem kojih netko može napraviti nešto na štetu INA-e, nešto je vrlo profitabilno i traži se", objašnjava Letica.

Na pitanje koliko SOA prati situaciju u drugim zemljama, Letica kaže da s obzirom na stupanj odnosa Srbije i Hrvatske, koji je bitno narušen zahvaljujući najviše velikosrpskoj politici srpskog rukovodstva te puzajućom, pa onda i skoro otvorenom agresijom na Crnu Goru, vjeruje da SOA to vrlo pažljivo pratiti.

"Ocjena da je nestabilnost na zapadnom Balkanu jedan od uzroka širih nestabilnosti, uključujući ugrožavanje interesa RH, je točna", zaključio je.

 


 

 


 

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors