News
Analiza rata u Ukrajini: "Ruska vojska u rasulu, ozbiljni problemi u zapovjednom lancu"
16 Jan 2023 12:10:00 PM
523 views
Broj poginulih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u Dnjepru popeo se na 35, navode ukrajinski dužnosnici. Rusija i Bjelorusija danas počinju zajedničke vježbe zračnih snaga, koje su izazvale strahove u Kijevu i na zapadu da bi Moskva mogla iskoristiti svojeg saveznika za pokretanje nove kopnene ofenzive u Ukrajini. Kakvo je stanje na bojištima u Ukrajini? 

Ogorec: Ova zima ne ide na ruku Rusiji
Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec naglasio je u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" kako je vrlo teško ocijeniti što se događa u gradovima Soledaru i Bahmutu jer ne postoje relevantni podaci. Svaka strana ima svoje informacije, ali sukobi i dalje traju.

- Čini se da se oko tih gradova vode najžešće borbe. Hoće li se to dalje proširiti na Donbas, vjerojatno da u određenom trenutku. Po pitanju dinamike borba, ništa se nije puno promijenilo. Osim što ova zima ne ide na ruku Rusiji. Nije se ostvarilo ono što se Rusi očekivali, da će doći do novog izbjegličkog vala, poručio je Ogorec.  

Akrap: Rat se ne vodi emocijama
Stručnjak za sigurnost s Instituta za hibridna istraživanja Gordan Akrap rekao je kako Soledar i Bahmut, kao i ostali gradovi koje Rusija napada posljednjih nekoliko mjeseci, nemaju nikakvu ni stratešku ni vojnu, ali ni političku važnost. A broj žrtava u ruskoj vojsci je velik.

S druge strane, Ukrajinci ulažu minimalne napore za planiranje svojih aktivnosti.
- Ukrajinske aktivnosti uskoro će doći do jasne vidljivosti svima onima koji još ne prepoznaju te signale, dodao je Akrap.

Poručio je da se rat ne vodi emocijama, nego racionalnošću. A Ukrajina to radi te na bojištu bolje stoji.
Dodao je kako su ukrajinske snage dosta toga o ratovanju naučile upravo od Hrvatske vojske.
“Njemačka ostavlja dojam, posebno posljednjih mjeseci, kao zemlja koja koči slanje aktivnije pomoći Ukrajini”
Dopisnik Hrvatskog radija iz Njemačke Srećko Matić.

"Rusija je ovim ratom unazađena četrdeset do pedeset godina"
Ogorec, vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica, istaknuo je kako Rusi imaju ozbiljnih problema u vođenju zapovijedanja. Rekao je da imaju zastarjeli oblik zapovijedanja.

Stručnjak za sigurnost s Instituta za hibridna istraživanja Gordan Akrap istaknuo je kako se "ruska vojska nalazi u rasulu".
Dodao je da je "Rusija ovim ratom unazađena četrdeset do pedeset godina". 

Matić: Njemačka se ne ponaša u skladu sa svojim međunarodnim ambicijama
Dopisnik Hrvatskog radija iz Njemačke Srećko Matić rekao je kako se Njemačka vezano za rat u Ukrajini ne ponaša u skladu sa svojim međunarodnim ambicijama.
- Njemačka ostavlja dojam, posebno posljednjih mjeseci, kao zemlja koja koči slanje aktivnije pomoći Ukrajini. Zbog čega to radi, komplicirano je, poručio je.

Što se tiče slanja vojne pomoći, odnosno slanja oklopnih vozila, Nijemci su to izbjegavali, ali sada je došlo do preokreta i rekli su da će početi slati svoja oklopna vozila.
Različita istraživanja pokazuju da 45 posto Nijemaca ne želi slati svoja oklopna vozila. Velika većina Nijemaca misli da rat neće završiti ove godine.
Dodao je da su građani Njemačke zabrinuti vezano za to kako će rat u Ukrajini utjecati na njemačko gospodarstvo. 

 




Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors