News
Vrhunski obavještajni stručnjaci dolaze na Zagrebački sigurnosni forum
26 Feb 2016 10:10:00 PM
2121 views

‘Zaštita energetske kritične infrastrukture’ tema je sigurnosnog foruma koji će okupiti najveće obavještajne stručnjake iz cijeloga svijeta

Organizatori Zagrebačkog sigurnosnog foruma, koji će se 29. veljače i 1. ožujka održati na temu “Zaštita energetske kritične infrastrukture” u hotelu Esplanade, objavili su i službeni program tog skupa koji je organiziran uz pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Zagrebački sigurnosni forum je svojevrsni nastavak međunarodne konferencije na temu “Intelligence and Technology” koja je u Zagrebu održana u svibnju prošle godine, a na kojoj se tijekom triju dana okupilo više od 100 sudionika iz 21 države svijeta. U dva dana na forumu će se održati pet panel diskusija u kojima će sudjelovati vrhunski stručnjaci iz obavještajne zajednice, ali i sveučilišni profesori s ponajboljih europskih sveučilišta.

Forum će otvoriti Marko Jurčić, ekonomski savjetnik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je pokroviteljica ovog skupa, a nakon njega govorit će šef hrvatske vojne akademije Slavko Barić. Prvog dana foruma održat će se dvije panel diskusije na kojima će, između ostalih, govoriti stručnjakinja za energetsku politiku SAD-a Erica Keen Thomas, izraelski obavještajni stručnjak Sholomo Shpiro i šef zagrebačkog ureda za krizne situacije Pavle Kalinić.

Drugog dana Zagrebačkog sigurnosnog foruma na rasporedu će biti tri panel diskusije o energetskoj sigurnosti na području jugoistočne Europe i Mediterana, a ključni govor održat će Danny Lacker, zamjenik generalnog direktora izraelske državne tvrtke za vodnu privredu. On će govoriti o izraelskim iskustvima u navodnjavanju, ali i kako što bolje zaštititi vodnu infrastrukturu od izvanrednih situacija poput terorističkih napada. Uz Lackera, drugog dana Zagrebačkog sigurnosnog foruma u hotelu Esplanade govorit će i istaknuti stručnjaci kao što su Davor Šinka, Slavko Krajcar i Tomislav Bajc, koji će održati predavanje o procijeni terorističkih prijetnji na energetsku infrastrukturu, dok će Dejan Škanata i Nenad Debrecin govoriti o sigurnosti u sektoru nuklearne energije.

Skup će u utorak navečer završiti s pozdravnim govorom predsjednika Udruge Sv. Jurja Miroslava Tuđmana. Udruga Sv. Juraj, nakon što je organizirala prošlogodišnju konferenciju, glavni je organizator i ovog skupa. Udruga okuplja neke poznate bivše članove hrvatske sigurnosne zajednice i obavještajnih službi koji teme iz tog područja žele prodiskutirati s utjecajnim svjetskim stručnjacima koji često surađuju sa sigurnosnim službama svojih zemalja. Glavna tema Foruma bit će zaštita tzv. kritične energetske infrastrukture jer organizatori smatraju da je riječ o iznimno značajnoj temi koja je temelj slobodnog i neometanog života pojedinca i zajednica, slobodnog kretanja ljudi, roba i ideja. Ako informacijsko-komunikacijska infrastruktura predstavlja temelj učinkovitog i brzog djelovanja svih drugih kritičnih infrastruktura, energetska infrastruktura uvjet je bez kojeg ni jedna druga infrastruktura ne može sigurno i neometano djelovati i ispunjavati zadaće. Na Forumu će se razgovarati i o tome da je posljednjih godina razina prijetnje kritičnoj energetskoj infrastrukturi povećana. To nije samo prijetnja njenom neometanom djelovanju na koje utječu klimatske promjene, odnosno prirodne nepogode poput zemljotresa, nego i terorizam, cyber napadi i sabotaže te svjetski sukobi i ratovi.

Na Forumu će se upozoriti i na to koliko umreženost i međusobna ovisnost različitih dijelova kritične infrastrukture, čini te sustave istovremeno i snažnima i slabima. Govorit će se o njihovoj snazi s obzirom na to koje mogućnosti mogu pružiti u razvoju društva, država i zajednica, ali i o slabostima zbog novih prijetnji kojima su ti sustavi izloženi, prvenstveno onih koje dolaze iz tzv. cyber svijeta. Govornici na Forumu s različitih će pozicija nastojati objasniti koliko infrastrukturne cjeline mogu biti ugrožene ako se tek u jednom dijelu kritične infrastrukture dogode problemi koji mogu uzrokovati slabije djelovanje ili pak prestanak rada.Glavni cilj Foruma razmjena je znanja i ideja, međusobno upoznavanje stručnjaka iz različitih domena, istraživanje pojedinih slučajeva, analiza mogućih prijetnji te planiranje aktivnosti kojima se na najbolji način može odgovoriti sadašnjim, ali i budućim izazovima. Forumom će se nastojati pridonijeti boljoj učinkovitosti, posebno u kontekstu preventivnog djelovanja na području zaštite energetske infrastrukture, pripomoći boljoj suradnji stručnjaka različitih profila i vladajućih struktura na nacionalnoj i međunarodnoj razini te postići bolju suradnju s javnošću i medijima. “Zagrebački sigurnosni forum predstavlja platformu za razmjenu ideja i preporuka o različitim temama iz domene energetske politike kao što su sigurnost, društvena odgovornost, gospodarske i političke promjene s kojima se susreće ili će se susretati jugoistočna Europa i Mediteran”, izjavio je za Nacional John Nomikos, predsjednik Research Institutea for European and American Studies iz Atene, jedan od suorganizatora Foruma.

Organizatori očekuju da Forum preraste u redoviti godišnji Zagrebački sigurnosni forum po uzoru na slične susrete političara i stručnjaka koji se već godinama održavaju u Münchenu i Bratislavi.



Izvor: Nacional.hr

 

Gallery / Galerija slika
Nema galerije slika / No image Gallery

Sponsors